JOG-BLOG
2014.07.23 12:24

Beférkőzik a Facebook a webáruházak és a vásárlók közé?

Mi lesz ebből?Nemrég olvastam, hogy a Facebook új funkciót tesztel. Egyelőre csak Amerikában és egyelőre csak néhány termékkel, de nagyon valószínű, hogy nem várat magára túl sokat a dolog elterjedése.

 

 

 

A hirdetésekbe azonnal beépíthető lesz majd a „BUY” gomb. A rákattintással pedig többé nem a webáruházba érkezik meg a vásárolni szándékozó, hanem a Facebook elhagyása nélkül („without leaving Facebook”) történik meg a vásárlás és a fizetés is.

 

A Facebook azt ígéri, hogy természetesen szem előtt tartja az adatvédelmi szempontokat …

 

 

 

Több kérdés is felmerült bennem ezzel kapcsolatban!

Amennyiben az egész megrendelés a Facebook-on zajlik, akkor a vásárló ott fog regisztrálni és ott adja meg az összes létező adatát (nevét, címét, e-mail címét, telefonszámát, stb.)? Hát erre csak azt tudom mondani, hogy: ÜGYES! NAGYON ÜGYES!

Nem csak leveszi a hirdetőtől a pénzét (valószínűleg többé nem átkattintási díjat, hanem jutalékot), hanem még a vásárlóinak az adatait is elszedi … Ezt a gondolat menetet nem is akarom most tovább követni, mert messze vezet.

De vajon mit fog ezzel kezdeni a mi igényes NAIH –unk? Ki, hogyan mikor és meddig lesz adatkezelő, adatfeldolgozó, adattovábbító, adatvédő, adatbonyolító, adatújrahasznosító, adatelemző és még ki tudja mi minden más? Egyáltalán mikor és hol és kinek a drága jó adatvédelmi nyilatkozata lesz majd, amit a vásárló elé tolnak?

Tovább göngyölítve ezeket a szálakat, mi lesz az ÁSZF-el, annak elolvastatásával, elfogadtatásával és a csomó kis „kifejezetten el kell fogadni” előírással, meg „pipás dobozkával”, stb. amit itt nálunk és persze a jó öreg Európa szerte előírnak egy megrendelés leadása folytán? Vajon mit szól majd ehhez a mi harcos Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságunk?

És vajon mennyire lesz ez jó terep azoknak, akik a névtelenség és elérhetetlenség homályában szeretnek „kereskedni” az Interneten?

Hát eddig csak ennyi kérdésem támadt nagy hirtelen!

 

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!
vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+