JOG-BLOG
2014.03.11 13:14

A nem kért értékesítés

E-kaloz

 

Habár sokan félünk, hogy a webáruházak életét alaposan felforgató 45/2014. Kormányrendelet az eddig is tapasztalt – fogyasztóvédelmi jogokkal való – visszaélések kockázatát jelentősen növeli, tartalmaz „e-kalózkodás” elleni paragrafust is.

Vagyunk egy páran, akinek az életét olyan vállalkozások nehezítették meg, amelyek ún. „termékmintát” küldtek a vásárlónak. Az adataikat általában telefonon szerezték meg, tehát a weboldalon többnyire nem volt nyoma adatgyűjtésnek és így adatvédelmi kérdések sem merülhettek fel.

 Az első „termékminta” még ingyenes volt. Aztán a második mellett már általában egy számla is volt. Aki pedig nem fizette ki a számlát, az hamarosan egy követelésbehajtó céggel állt szemben. Aki kifizette a számlát, annak pedig hamarosan ment a következő csomag …

A céget általában nehéz volt elérni, a weboldalon található kapcsolati adatok többnyire nem voltak valósak. Nem úgy a behajtó cég, amely nagyon is valóságos volt.

A rendelet tesz egy halvány próbálkozást arra, hogy a bemutatott gyakorlat alól kihúzza jogi talajt. Az ún.  „nem kért értékesítés” tekintetében úgy rendelkezik a 8. paragrafus, hogy „a vállalkozás nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan terméket értékesít vagy olyan szolgáltatást nyújt, amelyre nézve nem jött létre szerződés. A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a vállalkozás ajánlatának – hallgatólagos – elfogadását.

Persze egy dolog ellen továbbra sincs semmiféle orvosság: egy külföldön bejegyzett, de magyar piacra dolgozó webáruház továbbra is azt csinál, amit akar. Például trükközik az ÁFA-val!

 

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!
vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+