JOG-BLOG
2014.11.19 14:28

Kalóz webáruházak

Kalóz webshop

Minden olyan céggel, vállalkozóval, aki hozzám fordul segítségért, előbb vagy utóbb a webáruház indítás vagy üzemeltetés jogi kereteire terelődik szó. Én általában mindenkit óva intek attól, hogy a webshopját a kötelező jogi kellékek nélkül indítsa el. Különösképpen az idei törvényi változások özöne után, amelyek egyúttal a bírságtételek növekedését is magukkal hozták.

Ennek ellenére az utóbbi hetekben végzett munkáim kapcsán - amikor a partnerek online piaci pozícióját igyekeztem felmérni - sorra futottam bele a teljes jogi nihilben működő webshop szerű képződményekbe.

Azért nevezem őket képződménynek, mert gyakran egyáltalán nincsen webáruházi kinézetük. A fizimiskájuk néha egészen ártatlannak tűnik: kis tanácsadás, kis ismeretterjesztés, lelki béke, nyugalom, stb., majd egyszer csak előkerülnek termékek és megrendelő lap is. Online megrendelhetőek, megvásárolhatóak ezek a termékek, csak

 • nem mindig tudjuk kitől
 • nincs ÁSZF
 • nincs Adatvédelmi nyilvántartási szám és Adatvédelmi tájékoztató
 • nincs székhely szerint illetékes önkormányzat nyilvántartásba vételi száma,
 • nincs semmiféle tájékoztató az elállás jogáról
 • nincsenek adatok a tárhely szolgáltató kilétéről.


Tehát semmi olyan nincs ezeken az oldalakon, amely egy webáruházra nézve kötelező lenne, és ettől bosszús lettem. Arra gondoltam, hogy egyik – a mi szakmai berkeinkben oly sokszor említett - hivatalunk fórumán felteszem a kérdést, hogy mitől webáruház a webáruház és mi a teendő, ha egyes webes képződmények nem felelnek meg a törvényeknek.

A kérdéseim egyikét azonnal eltűntették a fórum bejegyzésekből, a másikra pedig azt a választ kaptam (nem szó szerint idézem), hogy amennyiben fogyasztóként jogsérelem ért – de kizárólag csak akkor – fordulhatok panasszal a helyileg illetékes szervhez. Azt pedig szíveskedjek megérteni, hogy mivel manapság több webáruház is nyílik naponta, ők nem tudják mindegyiket ellenőrizgetni.

Hmm. Mintha a törvények betartatása nem is volna cél, csak annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy néha valakit, meg lehessen bírságolni … Vagy félreértettem valamit?

Sajnos valószínűleg nem, hanem pontosan az történt, amiről az idén már többször is váltottunk szót webáruházas berkekben. Az elmúlt 6-7 évben egészen jól elevickéltünk a jog kanyargós vizein, de az idén először éreztük úgy, hogy már nem csak kanyarog, de valóságos útvesztővé változott. A Fogyasztóvédelmi Törvény, az Elektronikus Kereskedelmi Törvény, a Polgári Törvénykönyv szinte egyidejűleg változott és sok pénzt áldoztunk azért, hogy a webshopunk működését jogi szempontból karbantartsuk. És akkor a reklámadó által keltett hullámokról még nem is beszéltünk, ami egyes területeken nem csak meglehetősen vegyesen értelmezett, de betartása iszonyú adminisztrációs munkával is együtt jár.


Vagyis a már megszokott módon, amíg a legálisan üzemelők pénzt és időt befektetve, nem kevés stresszt átélve igyekeznek „jogtiszták” maradni, addig az említett webes képződmények tömkelege él és virul és jut így versenyelőnyhöz. Ráadásul nem ez az egyetlen terep, ahol versenyhátrányba kerülünk. Ott vannak például az apróhirdetési és aukciós portálok kismamának, kézművesnek és egyszeri LED TV eladóknak „álcázott” vállalkozásai (a valódiaktól ezúton is elnézést kérek). Aztán a kínai cuccok, amelyek vámmal és szállítási költséggel együtt olcsóbban érnek ide, mint ha itt vásárolnák azt meg a fogyasztók. Aztán a közel, de azért a határon túl bejegyzett webshopokat is meg kell említenem, akik az ÁFA különbséget meglovagolva jutnak árelőnyhöz. És akkor még nem is soroltam fel mindent…
Mindenesetre bevezetem a „kalóz webshop” fogalmát. Milyen webes képződmény lehet „kalóz webáruház”? Felsorolom a feltételeket, amelyek bármelyikének a hiánya miatt ide lehet sorolni őket:

 • nem találhatóak meg, vagy nem teljeskörűek az üzemeltetőre vonatkozó adatok
 • nincs ÁSZF
 • elavult, a törvényeknek nem megfelelő tartalmú ÁSZF
 • nincs adatvédelmi nyilatkozat
 • hiányzik az információ az üzemeltető vállalkozás székhelye szerinti önkormányzat nyilvántartásáról
 • hiányoznak a tárhely szolgáltató adatai
 • az elállás jogát korlátozó feltételek, utalások találhatóak az oldalon


Azon gondolkozom, hogy építsek-e valamilyen formában listát róluk. Mondjuk publikus listát ...

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!

vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+