JOG-BLOG
2015.01.06 10:46

Ne örüljünk! Nem szabadulunk meg a versenyhátránytól!

Nem szabadulunk a versenyhátránytól

A napokban több online sajtócikk jelent meg, amelyek a karácsonyi bevásárlás során szerzett tapasztalatokat elemezgetik az e-kereskedelemben és persze próbálnak valamiféle jövőképet is felvázolni arra vonatkozóan.

Ezen cikkek egy részébe  belekeveredett egy olyan EU-s szabály, amely az ÁFA-val kapcsolatos, de nem úgy, ahogy azt egyes források bemutatják. Ezért gondoltam nem árt tisztázni!

 

A hwsw.hu ezt írta (javukra írom, hogy már kivették az idézett részt):
„" ... a hazai webshopok számára jövőre hatalmas lökést jelenthet, hogy eltűnik az egyik legkomolyabb versenyhátrányuk, a magas magyarországi ÁFA. Persze nem a hazai ÁFA-kulcs lesz kisebb, hanem életbe lép egy új EU-s szabályozás, amely a nemzetközi szállítások esetén a teljesítés helyének a vásárló országát jelöli ki. Ezzel a romániai vagy szlovákiai (vagy éppen brit) webshopok által élvezett alacsony ÁFA előnye elpárolog, ami a hazai kereskedők számára komoly lökést jelenthet ...”

A penzcentrum.hu –n azonban még ma reggel is ez díszelgett:
„… Januártól az új EU-s adószabályozás miatt is drágult a netes vásárlás - legalábbis az európai székhelyű webshopokból. Bezárul ugyanis egy kiskapu: a nagy cégek eddig olyan országokban jegyezték be webshopjaikat, amelyekben alacsony volt az áfa. A változás viszont azt jelenti, hogy a vásárló azt az áfát fizeti majd, amelyik országból rendelt. Így a magyar vevők ezentúl 27 százalékos áfatartalommal rendelhetnek uniós webshopokból - függetlenül attól, melyik országban van bejegyezve az adott online bolt …”

Aki pezsgőt bontana és örömtáncot járna, hogy végre és kivételesen egy EU-s szabály révén valamicskével is jobb piaci pozícióba kerültünk, azt sajnos ki kell ábrándítanom! Mivel ez a hír így nem igaz!

A célországi ÁFA alkalmazásának a kötelme ugyanis az elektronikus szolgáltatások és elektronikusan letölthető tartalmak esetében igaz. Tehát ha a mi webáruházunk kézzel fogható termékeket árusít, akkor az idén is ugyanúgy versenyhátrányban leszünk a szomszédban bejegyzett webshopokhoz  képest.

 

Ugyanakkor elvileg ÁFA-s számlát kell kapnunk majd bizonyos külföldi reklám szolgáltatóktól!

 

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!

vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+