JOG-BLOG
2014.05.23 10:10

ÁFA mentes postai szolgáltatások ÁFA-ja

ÁFA mentes postai szolgáltatás ÁFA-ja

A cím első olvasatban talán ellentmondásosnak tűnik, de nem az. Többször szóba került már webáruház tulajdonosok, webáruházat üzemeltetők körében, hogy vajon hogyan kell a számlát kiállítani akkor, amikor ÁFA mentes postai szolgáltatást  vesznek igénybe a webshop-ban megrendelt termékek kiszállításához.

Vagyis ajánlott levélként küldik el a megrendelőknek az árut.  Egyeseknek az az álláspontja, hogy mivel ÁFA mentes szolgáltatásról van szó, nem kell ÁFA-t felszámítani utána, amikor szállítási költségként továbbszámlázzuk a vásárlónak. Sajnos nincs igazuk!

Amikor legutóbb felmerült ez a kérdés, akkor - már sokadszor - megpróbáltam önerőből utánajárni ennek a dolognak, de - lévén nem vagyok adótanácsadó - nem sikerült kibogoznom. Ezért írtam a NAV -nak!Kb. 3 héten belül meg is válaszolták a kérdésemet, a levelüket alább szó szerint idézem:

" Tisztelt Ügyfelünk!
    
Főigazgatóságunkhoz e-mailben érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adom:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 85. § (1) bekezdés a) pontja szerint valóban mentes az adó alól az egyetemes postai szolgáltatás.

A hivatkozott rendelkezésben megjelölt egyetemes postai szolgáltató a Magyar Posta Zrt., amely mellett egyetemes postai szolgáltató lehet minden olyan személy/szervezet, akivel/amellyel az állam Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződést köt. Az adómentesség feltétele, hogy a szolgáltató által nyújtott szolgáltatás ellenértékét az azt igénybevevő térítse meg.

Abban az esetben, ha a postai szolgáltatást valamely termék értékesítője járulékos jelleggel saját nevében veszi igénybe és a termék értékesítésével együtt hárítja át a vevőjére (megrendelőjére), az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján osztozik az értékesített termék adómértékében, vagyis azzal azonos adómértékkel adózik. Ez azt jelenti, hogy - akár együtt, akár külön kerül számlázásra - ha egy adóalany 27 %-os adókulcsú terméket értékesít és azt úgy küldi el postán, hogy az egyébként adómentes postai költséget is megfizetteti a vevőjével, akkor annak összegét 27 %-os mértékkel kell továbbszámláznia.

Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.

Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó főigazgatósága Tájékoztatási Főosztály"

 

Vagyis, a megrendelt és kiszámlázott termék(ek) ÁFA kulcsától függ, hogy mekkora ÁFA-val kell kiszámlázni az olyan postai szolgáltatást, amelyet mi magunk ÁFA mentesen veszünk a Magyar Postától, de kiszámlázzuk a vevőnknek.

 

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!
vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+