BOLT-BLOG
2014.08.25 09:23

Amit szabad Jupiternek, avagy a Facebook és a „likevadászok”

Lesújt a Facebook a lájkvadászokra?

Az utóbbi hónapokban több cikk is megjelent (péládul áprilisban az Index, néhány nappal ezelőtt az Origo foglalkozott ezzel), amely a Facebook „likevadász” oldalak elleni fellépésével foglalkozik.

A „likevadászok” csak akkor engednek meg bizonyos tartalmakhoz való hozzájutást, ha a felhasználók „lájkolják” az adott oldalt. Hogy egy ilyen rajongó mennyit ér marketing szempontból, abba most nem akarok belemenni. Sőt, abba sem, hogy bármilyen rajongó marketing értékének és megszerzési költségének a hányadosa hogyan változott az elmúlt kb. 1 évben.

Nekem most más érdekes dolog keltette fel a figyelmemet.

Miközben a Facebook állítólag  november 5-től technikailag véget vet a „lájkvadászatnak”, ő maga kifejezetten szolgáltatásként nyújtja ezt a lehetőséget. Hogy hol? A Shopify –ban.

Már napok óta ott díszelgett a hirdetés a hírfolyamtól jobbra, hogy nyissam meg a Facebook boltomat még ma. Na, jó! – gondoltam magamban, - Nézzük meg! Rákattintottam a hirdetésre és olyan oldalra jutottam, amely a Shopify két hetes ingyenes kipróbálását ajánlgatta:

„Sell your products directly trough Facebook
Shopify Facebook Store is a powerful (and super easy) app
That lets you promote your products right on your Facebook page.”

(Értékesítse termékeit közvetlenül a Facebook –on!
A Shopify Facebook Bolt egy olyan hatékony (és szuper könnyen használható) alkalmazás, amely lehetővé teszi termékei értékesítésének ösztönzését közvetlenül az Ön Facebook oldalán.)

Shopify reklámoldal


Erről a lehetőségről egyébként egyszer már írtam a blogomban (Beférkőzik a Facebook a webáruházak és a vásárlók közé?), mert érdekes kérdéseket vet fel. Most azonban más aspektusa ragadott meg a dolognak. Mégpedig az oldal jobb alsó sarkában található szövegrész, amely így néz ki:

Shopify Like Gating


Vagyis a könnyű és gyors alkalmazhatóság, valamint a valósidejű frissítés mellett az is előnye az alkalmazásnak, hogy ún. „like kaput” kínálgat … Ezek szerint a „lájkvadászat” tilos, kivéve, ha befizetsz a Facebook saját alkalmazására, mert azzal továbbra is vadászgathatsz.

Mire mondják, hogy „Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek” („Quod licet Jovi, non licet bovi.”), ha nem erre?

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!
vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+