BOLT-BLOG
2014.09.24 16:14

Webáruház, webshop ingyen. Vagy mégsem?

Webshop ingyen

Ez a történet is úgy kezdődött, mint sok másik itt a blogomban. Kaptam egy kéretlen levelet. Már megint. Hol István, hol Roland, hol 18 ezer, hol 36 ezer Ft és webáruházat készítenek. Saját tulajdonút és olyan jót, hogy hozzá hasonlót mások 100 ezret meghaladó áron adnak, de Istvánnál és/vagy Rolandnál most akció van.

Istvánról és/vagy Rolandról röviden annyit, hogy aki egy ilyen levél alapján komolyan gondolja, hogy neki ez a webáruház kell (se egy honlap, se egy referencia, se egy funkciólista), az megérdemli. Nálam István és/vagy (esetleg +) Roland = ZÉRÓ. Nem akarok erre több szót vesztegetni, megteszik ezt helyettem mások, csak be kell ütni a Google keresőjébe, hogy „webáruház 18 ezerért” és máris jót mulathatunk.

Ettől függetlenül feltűnt, milyen sok "ingyen wesbhop" ajánlattal kecsegtetnek minket mostanában. Régebben nem akartak ennyi ingyenes megoldást hozzánk vágni. Ez indított arra, hogy egy kicsit alaposabban körülnézzek az ingyen webáruházak özönében:

Ingyen, de …
Ebbe a kategóriába azok a megoldások tartoznak, ahol valóban egy fillért sem kell fizetni a webáruházért, sem egyszer, sem havonta. Csak jutalékot az értékesítésből. Vagyis ha a webshopodban nulla a forgalom, akkor tényleg ingyen van. Minden más esetben már nem ingyenes, sőt nagyon is sokba kerülhet. Próbáltam ezeknek megoldásoknak a technikai tudásáról, funkcióiról is képet kapni, de nem találtam olyan szolgáltatót, ahol kellőképpen részletes és korrekt funkciólista lett volna.

Ingyen, te készíted magadnak programozói tudás nélkül
Ebben az esetben regisztrálhatunk egy hozzáférést ingyenes (nyílt forráskódú) webáruház motorhoz és elkezdhetjük felépítgetni a saját áruházunkat. A szolgáltató valószínűleg domain regisztrációból, esetleg tárhely szolgáltatásból él. Sokszor még azt sem lehet tudni, hogy kinek adjuk meg a regisztráció során az adatainkat. Amennyiben valaki komolyan gondolja, hogy programozói tudás nélkül majd profi, könnyen és gyorsan használható, nagy tudású webshopot készít saját magának, annak sok sikert kívánok. Az is kérdés persze, hogy mit csinál mindeközben a konkurencia.

Ingyen webáruházi alap és fizetős modulok
Ilyen ajánlat temérdek van. Általában az ingyenes alap nevetséges funkciólistával bír, gyakorlatilag semmire nem megyünk vele. Ezt persze általában – főképpen ha még soha nem üzemeltettünk webáruházat – nem látjuk át elsőre. Csak amikor már használni kezdjük és esetleg számtalan munkaórát beleöltünk az elindításába, akkor derül ki, hogy a fizetős modulok nélkül semmire sem megyünk. Az árképzés pedig általában olyan, hogy az egyik szükséges funkciót az egyik modulban, a másikat pedig a másikban találjuk majd meg és az ingyenes webáruház egyszer csak nagyon drága webáruházzá válik. Én azt mondom, ha ilyen csapdába kerülünk, inkább hagyjuk veszni az eddigi munkánkat, minthogy hónapokon, éveken keresztül a sokszorosát fizessük annak, amit egy jó választás esetében fizetnénk.

Majdnem ingyenes webshop és fizetős modulok
Az 1800,- Ft valamiféle pszichikai határérték lehet, mert több 1800Ft/hó bérleti díjú webáruházi megoldásba is beleszaladtam a kutatómunka során. A funkciókról itt sem bőséges a leírás, így nehéz nyilatkozni, hogy mit kapunk ennyiért. Két megoldást azonban kiemelnék, mert mosolyra fakasztottak.

1) Az egyikük főoldalán egy számláló volt, amely azt mutatta, hogy a rendszerben 14 005 működő e-hop van. Tekintettel arra, hogy a kutatási eredmények szerint ez év márciusában kb. 3500-4000 működő magyar nyelvű webshop volt az Interneten, ez nagyon érdekes szám. De lehet, hogy csak túl gyanakvó vagyok, mert az egész Közép-Európai régióban dolgoznak nagy sikerrel.

2) A másik webáruház szolgáltató árlistáján például olyan dolgok szerepeltek, hogy „1 db e-mail cím domain névhez”, „plusz 2 db termék kép elhelyezési lehetősége”, „lenyíló termékmenü”. Nekem ennyi elég is volt, hogy az 1800 Ft-os (50 terméket kezelő) alapmodul tudását „felbecsüljem”. Nem beszélve a 7000 Ft éves díjról a saját domain esetében, ami máshol mondjuk 1700 Ft.


Mindent összefoglalva azt hiszem egyet érthetünk abban, hogy ingyen webshop nincsen. Ezt az információt azonban teljesen ingyen tettem közkinccsé. Remélem hasznos volt :).

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!

vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+