BOLT-BLOG
2014.04.17 07:34

Már megint a magyar webshopokat feketítik!

Rablás az Intereneten?

Megjelent egy cikk a penzcentrum.hu "gondozásában". A címe: "A magyar webshopok trükkjei: Így húznak le vásárláskor".

Már évekkel ezelőtt is zavart, hogy a fogyasztóvédelmi műsorok mást sem tettek, kizárólag a rossz példák bemutatásával riogatták az állampolgárt az Internetes vásárlással.

Már így is eléggé egyoldalú a szabályozás és rengeteg visszaélést tesz lehetővé fogyasztói oldalról. Ezen felül az ilyen cikkek, mint a hab a tortára kerülnek rá arra valóságra, amivel a magyar webshopok küzdenek, teljes ellenszélben és mindenféle hatósági támogatás nélkül.

Mi a bajom ezzel a cikkel? Például rögtön a címe! A borzasztóan hangzatos és az összes magyar webshopra kiterjedő általánosítás címszava alatt ugyanis egészen másról van szó. Amiről szó van, az valóban az Interneten zajlik, de nem nevezhető elektronikus kereskedelemnek és webshopnak pedig pláne nem.

Az aukciós oldalakon "tevékenykedők" egy része* (szándékosan nem nevezem őket kereskedőknek, mert nem kívánok velük sem szakmai, sem etikai téren egy platformra kerülni) már eddig is a tisztességes magyar webáruházak rémálmai voltak. Részben mert az áfa- és jövedelemadó, valamint a vámcsalás különböző változataival élve tisztességtelen árelőnyben vannak velünk szemben, másrészt mert az ő gyakorlatuk alapján ítélnek meg minket is. Ráadásul nekem úgy tűnik, hogy a hatóságok teljesen tehetetlenek velük szemben.

Azzal sem tudnak mit kezdeni, amikor a külföldön bejegyzett és a magyar törvények szerinti adatmegjelenítési kötelezettségeknek fittyet hányó, beazonosíthatatlan és elérhetetlen vállalkozások károsítják meg a fogyasztót, illetve használják ki az ÁFA különbségeket. Ennek megint ki issza meg a levét? A "magyar webshop". Aki elől az üzletet is elviszik és még ráadásul a jó hírét is tönkreteszik.

Mindennek a tetejébe jön a média, meghív egy ismerőst, akit valamilyen módon megkárosítottak az Interneten, meghív mellé egy jogászt, egy fogyasztóvédelmi szakembert és együtt szapulják a "magyar webshopokat".

Eddig egyetlen olyan műsort sem láttam, vagy cikket sem olvastam, amely fordított volna ezen és megkérdezett volna akár egy webáruház tulajdonost is, hogy őt hogyan károsítják meg rendszeresen a fogyasztók és a fent említett Internetes bűnözők.

Mindent összefoglalva a hivatkozott írással önmagában nem lenne baj. Elég részletesen felhívja a figyelmet arra a gyakorlatra, amely megkárosítja a vásárlókat. Egy olyan gyakorlatra, amely törvények sokaságát szegi meg. De miért kell ezt a dolgot megint a "magyar webshopok" rovására írni. Ráadásul, aki az Interneten dolgozik, nagyon jól tudja, hogy mi marad meg ebből cikkből az emberek többségének az emlékezetében: a címe!

 

(*Megjegyzés: mivel nem akarok az említett cikk írójának a hibájába esni felhívnám a figyelmet arra, hogy nem minden aukciós oldalon kereskedő egyén, vagy vállalkozás tartozik ebbe a körbe.)

 

 

Tetszik vagy másokat is érdekelhet ez a téma? Oszd meg velük!
vagy szólj hozzá itt:

 

Már megint foglalkoznom kellene a webáruházzal is!

Meg kellene csinálni ... !
Jó lenne átgondolni ... !
Be kellett volna állítani ... !
Ki kellene találni ... !
Fel kell tölteni ... !
Valamikor már ideje lenne aktualizálni ... !
Már régen le kellett volna cserélni ... !
Na igen! De ki és mikor?
Webáruház figyelmeztetés!
Az Ön webáruházának menedzserre van szüksége! Felveszi a kapcsolatot a webáruház menedzserrel?

Én és a Facebook

Én és a Google+

Google+